Ego dan Biadap! Tengok Apa McGregor Buat Dekat Khabib Hingga Sentuh Sensitiviti Agama

Semalam menyaksikan kemenangan ahli seni beladiri campuran (MMA), Khabib Nurmagomedov dari Rusia menewaskan pesaing ketat, Conor McGregor dari Ireland pada kejohanan UFC 229.

Seperti ramai tahu, Khabib yang beragama Islam ini sering dihambur dengan kata-kata kesat berunsur racist dan mempersendakan agama oleh McGregor.

Kalau korang nak tahu, macam-macam McGregor tu dah cakap dengan Khabib tau! Keegoan dan sikap biadap dia tu dah buat ramai peminat sukan seni beladiri tidak berpuas hati terutamanya yang beragama Islam.

Ni perkara-perkara yang McGregor dah cakap dan buat dekat Khabib sebelum berlakunya pertarungan sengit, semalam.

1. Serang bas pasukan UFC, sengaja provoke Khabib

Kejadian berlaku pada April tahun ni di mana McGregor bertindak baling kerusi menyebabkan cermin bas UFC yang dipenuhi ahli seni beladiri yang lain tu retak. Tapi, laporan mengatakan dia sengaja buat macam tu sebab specifically nakprovoke and attack Khabib.

Tapi dia mengaku bersalah di mahkamah lepas pendakwa bersetuju nak drop dua pertuduhan jenayah dan tuduhan yang lain.

2. Hembur kata “F*ck you!” ketika berucap

Yes, jadi dekat press conference jugak. Kerja dia attack orang time press conference je.

3. “Shut your mouth”

Sejak press conference pertama lagi, McGregor dah mula mengejek dan menakut-nakutkan Khabib. Dengan muka yang penuh kebencian, setiap kali berucap mesti dia bercakap dengan sangat agresif. Ada juga masa yang dia akan menyampuk waktu Khabib nak jawab soalan wartawan. Annoying!

4. Offer air arak kepada Khabib

Ketika press conference yang juga jatuh pada tarikh sama dengan birthdayKhabib, McGregor mempersendakannya dengan offer whiskey kerana dia tahu pesaingnya tu beragama Islam dan tidak meminum air arak.
Saya tidak minum, kata Khabib.
McGregor kemudian terus mengherdik Khabib dan mencarut.
…….. you mad backwards c**t. Siaplah kau kalau aku dapat (bertarung). Dengar tak? You’re f*cking dead!”

5. Gelar pengurus Khabib sebagai terrorist

Bukan setakat Khabib, manager dia, Ali Abdelaziz pun jadi mangsa sikap racistMcGregor ni. Masa press conference jugak, dia selamba je cakap dekat managertu,
Shut your mouth. Ali Abdelaziz, you mad terrorist.“
Tengok ni. Mula dari 0:37 ke atas..

Walaupun kena provoke dan diherdik sampai macam tu sekali, ini apa yang Khabib katakan pasal hal tersebut. Tonton respon Khabib:

Admin pun geram je tengok di McGregor punya ego, perangai biadap and racist dia tu!